Paleochora

1.1 Ιστορία
Η Παλαιόχωρα[ή Παλιόχωρα για τους ντόπιους] βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο του νομού Χανίων, χτισμένη πάνω σε μία χερσόνησο που βρέχεται από το Λιβυκό πέλαγος [ή Νότιο Κρητικό πέλαγος κατ’ άλλους]με περίπου 2.500 μόνιμους κατοίκους. Η Παλαιόχωρα είναι μετά την Ιεράπετρα , η μεγαλύτερη κωμόπολη της Νότιας Κρήτης και πρωτεύουσα του Δήμου Καντάνου-Σελίνου.
Αν και δεν έχουν γίνει εκτεταμένες ανασκαφές, πιστεύεται ότι η Παλαιόχωρα βρίσκεται πάνω στην αρχαία Καλαμύδη που άκμασε κατά την Δωρική και Ρωμαϊκή εποχή και θεωρείτο επίνειο της Αρχαίας Καντάνου. Ο κάμπος που είναι κτισμένη τώρα η Παλαιόχωρα, πριν χιλιάδες χρόνια ήταν βυθός και μόνο ο λόφος που βρίσκεται μέχρι σήμερα το Κάστρο Σέλινο, ήταν βράχος πάνω από την επιφάνεια του νερού. Οι καταστροφικοί σεισμοί του 368π.Χ και 365 μ.Χ. προκάλεσαν ανύψωση της δυτικής Κρήτης μέχρι και 9 μέτρα με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η σημερινή χερσόνησος και να δώσει στην Παλαιόχωρα το προσωνύμιο «Νύμφη του Λιβυκού πελάγους».
Το Κάστρο Σέλινο , σημείο αναφοράς στην ιστορική αναδρομή της Παλαιόχωρας χτίστηκε από τους Ενετούς το 1282 μ.Χ. , καταστράφηκε από τους επαναστάτες και στην συνέχεια πέρασε στα χέρια των Τούρκων κατακτητών μέχρι να εγκαταλειφτεί τελικά τον 19ο αιώνα. Η Παλαιόχωρα είδε τους χριστιανούς κάτοικους της να σφαγιάζονται από τους Τούρκους κατά την διάρκεια της επανάστασης του 1895-1898 και έπρεπε να περιμένει μέχρι την αυγή του 20ου αιώνα και την ένωση της Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα για να αρχίσει πάλι να αναπτύσσεται. Η ακτοπλοϊκή ένωση της Παλαιόχωρας με τον Πειραιά, έδωσε ώθηση στο εμπόριο ελαιολάδου της επαρχίας και συνέβαλε στην σταδιακή αύξηση του πληθυσμού και της τοπικής οικονομίας.
Ο 2ος Παγκόσμιος και η κατοχή της Κρήτης από τους Γερμανούς, κόστισαν στην Παλαιόχωρα 29 εκτελεσθέντες ,πείνα και δυστυχία για αρκετά χρόνια αλλά δεν ήταν αρκετά για να σταματήσουν την ανάπτυξη που έμελε να γνωρίσει αυτή η ευλογημένη γωνιά της Κρήτης της επόμενες δεκαετίες

1.2 Γεωγραφία και Κλίμα
Η Παλαιόχωρα δεν είναι τυχαία για περισσότερα από 40 χρόνια αγαπημένος προορισμός για χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Η τοποθεσία και το κλίμα της Παλαιόχωρας , ανάμεσα στα επιβλητικά Λευκά Όρη και στις δαντελωτές ακτές που βρέχονται από το Λιβυκό πέλαγος, της χάρισαν το δικαίωμα να περηφανεύεται ότι «εδώ τα βρίσκεις όλα!».
Το ορεινό τοπίο που χαρακτηρίζει την επαρχία Σελίνου, τα φαράγγια και τα μονοπάτια που διασχίζουν την περιοχή , η πλούσια χλωρίδα και πανίδα της Δυτικής Κρήτης ,αποτελούν ένα μόνιμο πόλο έλξης για όσους ψάχνουν κάτι περισσότερο από μία παραλία .Οι παραλίες της Παλαιόχωρας βέβαια ,ήταν αυτές που την έκαναν ξακουστή πριν πολλά χρόνια και οι παραλίες συνεχίζουν να προσελκύουν χιλιάδες λάτρεις της θάλασσας και της καλοκαιρινής ραστώνης. Τα 18 χιλιόμετρα ανατολικά και δυτικά της χερσονήσου της Παλαιόχωρας, αποκαλύπτουν και στον πιο απαιτητικό επισκέπτη, παραλίες, όρμους και κολπίσκους που κάνουν τις καλοκαιρινές διακοπές αξέχαστες.
Ανατολικά , με κατεύθυνση προς την Σούγια και τα υπόλοιπα γραφικά χωριά της Νότιας Κρήτης, παραλίες με βότσαλο και τις πλαγιές των Λευκών Ορέων με τα πεύκα και τα έλατα. Δυτικά της Παλαιόχωρας και με προορισμό προς την περίφημη παραλία του Ελαφονησίου , αμμουδερές παραλίες και εύφορες πεδιάδες με παλιές και νέες καλλιέργειες.
Το κλίμα της Παλαιόχωρας είναι εύκρατο μεσογειακό με ηλιοφάνεια σχεδόν όλες τις μέρες του χρόνου. Τους καλοκαιρινούς μήνες, τα «μελτέμια» που φυσάν στην περιοχή, κρατάνε τις θερμοκρασίες και την υγρασία σε ιδανικά επίπεδα για ντόπιους και επισκέπτες. Οι χειμώνες στην Παλαιόχωρα είναι ήπιοι, βρέχει όταν χρειάζεται και τα κρύα δεν φοβίζουν κανένα. Είναι όμως η ¨Άνοιξη και το Φθινόπωρο που χαρίζουν στην Παλαιόχωρα το προσωνύμιο «Κόρη του Ήλιου». Πιο νωρίς από οποιοδήποτε άλλο προορισμό, υποδέχεται την Άνοιξη με ηλιόλουστες μέρες και λουλούδια όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη χιονίζει. Το Φθινόπωρο από την άλλη, σαν ένα δεύτερο καλοκαίρι , προσελκύει χιλιάδες φίλους της Παλαιόχωρας εδώ και χρόνια. Είναι τα ηλιοβασιλέματα ,οι ζεστές θάλασσες με τις μπουνάτσες τους , η αγάπη για το καλοκαίρι...

Οι μέσες θερμοκρασίες στην Παλαιόχωρα τα τελευταία 10 χρόνια: Ιανουάριος 13,5 Φεβρουάριος 13,5 Μάρτιος 15,1 Απρίλιος 17,7 Μάιος 21,3 Ιούνιος 26,3 Ιούλιος 29,4 Αυγουστος29,6 Σεπτέμβριος 26,3 Οκτώβριος 21,8 Νοέμβριος 18,5 Δεκέμβριος 15,2

1.3 Άνθρωποι
Προικισμένη με το εύκρατο κλίμα και την ιδανική της τοποθεσία , η Παλαιόχωρα δεν άργησε να συνέλθει από τα τραύματα του πολέμου και να αποτελέσει το κέντρο ανάπτυξης της επαρχίας Σελίνου και της Νοτιοδυτικής Κρήτης. Ο ντόπιος πληθυσμός της Παλαιόχωρας άρχισε να εμπλουτίζεται από κατοίκους των γειτονικών ορεινών χωριών της επαρχίας[αλλά και της Γαύδου] οι οποίοι προσδοκώντας καλύτερες συνθήκες ζωής , βρήκαν στην Παλαιόχωρα τα απαραίτητα για μία καινούρια αρχή .
Οι αγροτικές δραστηριότητες παραμένουν κύρια ασχολία για τους περισσότερους κατοίκους τις δεκαετίες του ’50 και ’60 και μαζί με το εμπόριο των παραγομένων προϊόντων, η Παλαιόχωρα αποφεύγει την ερημοποίηση που προκάλεσε η αστυφιλία και η μετανάστευση σε πολλές περιοχές της Ελλάδας τον καιρό εκείνο.
Η δεκαετία του ’70 βρίσκει την Παλαιόχωρα να υποδέχεται τους πρώτους «τουρίστες» με υποτυπώδεις δομές , ενώ παράλληλα κατασκευάζονται και τα πρώτα «θερμοκήπια» στην γειτονική Κουντούρα. Ο τουρισμός και οι δυναμικές καλλιέργειες, θα συμβάλλουν τα μέγιστα στις επόμενες δεκαετίες για να γίνει η Παλαιόχωρα από ένα μικρό ψαροχώρι , μία κωμόπολη σε διαρκή άνθιση .Οι πρώτοι τουρίστες , παιδιά των λουλουδιών και του παγκόσμιου κινήματος ειρήνης , γνώρισαν και αγάπησαν την Παλαιόχωρα και τους φιλόξενους κατοίκους της και δεν σταμάτησαν να επισκέπτονται μέχρι σήμερα, αυτοί και οι οικογένειες τους, τον τόπο με το ατελείωτο καλοκαίρι… Ο Ελληνικός τρόπος ζωής και η εξωστρέφεια των ντόπιων , η κρητική κουζίνα με τα αγνά ντόπια προϊόντα , οι φιλικές τιμές και οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις έκαναν την Παλαιόχωρα το απόλυτο καλοκαιρινό θέρετρο της Νότιας Κρήτης.
Η τουριστική και αγροτική ανάπτυξη της περιοχής θα συνεχιστεί αμείωτα , συνεπικουρούμενη από την Ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας αλλά και τα εργατικά χέρια από τις χώρες του πρώην Ανατολικού μπλοκ. Ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφενεία και μπαράκια , ξεπροβάλουν σε στενά της Παλαιόχωρας και σε μέρη που πριν από μερικά χρόνια ήταν χωράφια. Έρημες εκτάσεις και πλαγιές θα γίνουν καλλιέργειες με κηπευτικά και ελιές. Η Παλαιόχωρα έχει πλέον γίνει μία πολυπολιτισμική κωμόπολη 3.000 κατοίκων που συνεχίζει να αναπτύσσεται πληθυσμιακά, πολιτιστικά, οικιστικά και οικονομικά .

1.4 Ταξιδιωτικές Πληροφορίες
Σύντομα !!!!