Φαράγγι Αγίας Ειρήνης
Μονοπάτι Ε4 -Παλαιόχωρα - Σούγια
Φαράγγι Σαμαριάς
Αζωγυρές-Άνυδροι- Γυαλισκάρι
Μονοπάτι Ε4 Παλαιόχωρα-Ελαφονήσι

Μονοπάτι Ε4 Παλαιόχωρα-Ελαφονήσι

Μπορείτε να αποφύγετε τα 8 χιλιόμετρα βαρετού ασφαλτόδρομου , παίρνοντας το πρωινό λεωφορείο του ΚΤΕΛ (7.15 π.μ.) ή ένα ταξί για τον Κριό, άλλα όχι πριν να επιβεβαιώσετε το απογευματινό δρομολόγιο του πλοίου για Παλαιόχωρα. Το μονοπάτι είναι σχετικά επίπεδο και ακολουθεί την ακτογραμμή (350 μέτρα κατάβασης) με πολύ καλή Ε4 σήμανση ,παιρνόντας δίπλα από αρκετές απόμερες παραλίες,όπως την Βιένα, ένα σπουδαίο ιστορικό μνημείο.Υπολογίσετε 4 ώρες για τα 10 χλμ. καθώς και το ότι υπάρχει λίγη σκιά και σχεδόν καθόλου νερό στη διαδρομή.
Στο τέλος του δρόμου, εκεί που το λεωφορείο γυρίζει, ακολουθήστε το δρόμο / μονοπάτι αριστερά, μέχρι να φτάσετε και κατά μήκος της παραλίας του Κριού, πέρα από τον χώρο στάθμευσης που θα βρείτε και περνώντας την καντίνα. Συνεχίστε κατά μήκος της παραλίας και ανεβείτε πάνω από ένα βραχώδες ακρωτήριο μεχρι την άκρη ενός μικρού απομονωμένου κόλπου. Το μονοπάτι Ε4 σας οδηγεί στα ενδότερα, (είναι σημειωμένο με μαύρο και κίτρινο χρώμα) και ανηφορίζει μέχρι να συναντίσει έναν τραχύ μονοπάτι. Όταν αρχίζει να κατεβαίνει, ακολουθήστε το μονοπάτι αριστερά το οποίο σταδιακά γίνεται πιο ομαλό και σας οδηγεί μέχρι την θάλασσα. Εδώ θα δείτε πλέον το Ελαφονήσι και το παράκτιο νησί του. Σύντομα το μονοπάτι κλίνει αριστερά και προς τα κάτω και καταλήγει σε μια βραχώδη ακτή και στο φυσικό λιμάνι της Βιένας. Εδώ είναι ιδανικά για μια στάση για χαλάρωση και για μία σύντομη βουτιά.
Από τη Βιένα το μονοπάτι ανηφορίζει σταθερά, διασχίζοντας μια μικρή ρεματιά και μέχρι το επόμενο ακρωτήριο. Εδώ το μονοπάτι είναι απόκρημνο για περίπου 10 μέτρα - μην κοιτάξετε προς τα κάτω! Πριν την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, θα βρείτε μια πηγή γεμάτη με πιρκοδάφνες όπου το νερό είναι πόσιμο. Το μονοπάτι ακολουθεί τις πλαγιές του λόφου, διασχίζει δύο ρηχούς καταρράκτες και οδηγεί (χρειάζεται μεγάλη προσοχή) σε μια μεγάλη παραλία.
Στην άλλη άκρη το μονοπάτι στριφογυρίζει ανάμεσα και πάνω από μεγάλους βράχους και έπειτα από μία σύντομη αναρρίχηση καταλήγει σε μία ξηρή κοίτη ποταμού. Εδώ στρίψτε αριστερά και κατεβείτε στην κοίτη. Βγείτε από αυτήν από τα δεξιά και κατόπιν σε ένα πετρώδες έδαφος μεχρι να φτάσετε σε ένα μικρό κολπίσκο και μετά μέχρι την παραλία του Κεδροδάσους. Η παραλία εδώ είναι διάσημη για την ροζ άμμο και τα ρηχά νερά που είναι ιδανικά για κολύμπι και κατάδυση.
Από εδώ μέχρι το πλοίο της γραμμής και την μεγάλη παραλία του Ελαφονησίου είναι σίγουρα μίας ώρας δρόμος περπάτημα. Στο άλλο άκρο του Κεδροδάσους μπορείτε να κατευθυνθείτε ανάμεσα στα δέντρα και να περάσετε από ένα πηγάδι (το νερό είναι μόνο για τα ζώα) και στην διαδρομή θα βρείτε μικρούς κόλπους και τεράστιους βράχους όπου είναι δεμένο το πλοίο. Η λιμνοθάλασσα, οι καντίνες και οι επισκέπτες είναι λίγο πιο πέρα.
Περισσότερες πληροφορίες για τη διαδρομή Ε4 Παλαιόχωρα-Ελαφονήσι , θα βρείτε στο βιβλίο "Ten Walks around Paleochora" διαθέσιμο στο βιβλιοπολείο Δελφίνι.
×

GREDITS

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για την συνδρομή
τους στην δημιουργία αυτής της ιστοσελίδας

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Λιατάκης Ευτύχιος
Λιατάκης Αριστείδης
Boby Crowe
Μαράκης Κυριάκος
Αερολέσχη Χανίων

KEIMENA

Λιατάκης Αριστείδης
Bob Tate
Johanna Gullberg