Φαράγγι Αγίας Ειρήνης
Μονοπάτι Ε4 -Παλαιόχωρα - Σούγια
Φαράγγι Σαμαριάς
Αζωγυρές-Άνυδροι- Γυαλισκάρι
Μονοπάτι Ε4 Παλαιόχωρα-Ελαφονήσι

Αζωγυρές-Άνυδροι- Γυαλισκάρι

Για το χωριό Αζωγυρές είναι 8 χιλιόμετρα ανηφορικά χωρίς σκιά ή νερό κατά τη διάρκεια της διαδρομής, για αυτό τον λόγο μην επιχειρήσετε την διαδρομή των 2 ωρών με τα πόδια. Ρωτήστε για πληροφορίες στον σταθμό των λεωφορείων για τα καλοκαιρινά δρομολόγια προς το χωριό ή καλέστε ένα ταξί. Όταν φτάσετε στο χωριό, μπορείτε να περάσετε εύκολα ένα ολόκληρο πρωινό επισκεπτόμενοι τις σπηλιές, τα μοναστήρια, αρκετές εκκλησίες και τον πανέμορφο καταρράκτη με την λίμνη. Ρωτήστε στην καφετέρια “Άλφα” για περισσότερες πληροφορίες.
Ξεκινήστε την διαδρομή για τους Ανύδρους όταν φύγετε από το χωριό (μία ευθεία διαδρομή 4 χιλιομέτρων, 1,5 ώρες) μέχρι να βρείτε μία πινακίδα στα δεξιά σας που σηματοδοτεί το μονοπάτι. Αυτό καταλήγει στον παλιό νερόμυλο σε μία ελκυστική πέτρινη γέφυρα, και στο μοναστήρι των Αγίων Πατέρων, στο οποίο εάν το βρείτε ανοιχτό θα δείτε ένα πολύ ενδιαφέρον μουσείο. Ανεβείτε στο παλιό σχολείο του χωριού, περάστε την πύλη και συνεχίστε μέσα από ένα δασώδες μονοπάτι.
Η διαδρομή τέμνει δύο άγρια μονοπάτια και συνεχίζει μπροστά (σε καμία περίπτωση μην κατεβείτε στην κοιλάδα) πάνω από τον παλιό Τούρκικο οικισμό των Σαλιβαριανών. Υπάρχει ένας φράχτης στα δεξιά σας, συνεχίστε και σκαρφαλώστε σε ένα βραχώδες ίσιωμα για να θαυμάσετε την εκπληκτική θέα.
Περάστε κάτι πέτρινα χαλάσματα και τελικώς φτάστε σε μια πύλη μέσα σε ένα μικρό λιβάδι. Καθώς περνάτε μία πηγή στα αριστερά σας και μία στέρνα στα δεξιά σας, συνεχίστε στα αριστερά για την Καμινάδα στο ίδιο μονοπάτι. Αυτό θα σας οδηγήσει στους Ανύδρους, ή παίρνοντας μία αριστερή στροφή πάρτε ένα πιο άμεσο μονοπάτι που είναι σεσημασμένο με μπλε, ανάμεσα σε ελαιόδεντρα για το χωριό.
Σας προτείνουμε για φαγητό το παλιό σχολειό, η ταβέρνα “Το σχολειό”, ή εάν είναι κλειστή θα βρείτε μία βρύση για να ξεδιψάσετε απέναντί του. Στο δρόμο για τους Ανύδρους θα βρείτε την εκκλησία του 14ου αιώνα του Αγίου Γεωργίου η οποία έχει διάσημες τοιχογραφίες. Πιο κάτω κατηφορίστε σε έναν τσιμεντένιο δρόμο στα αριστερά σας και περάστε αρκετά σπίτια μέχρι τα απότομα σκαλοπάτια που οδηγούν κάτω στο φαράγγι. Μετά από δέκα λεπτά θα συναντήσετε το κυρίως φαράγγι από το Προδρόμι. Η σχεδόν πάντα ξερή κοίτη του ποταμού είναι γεμάτη με πικροδάφνες και οδηγεί μέχρι την θάλασσα. Δεν υπάρχουν περισσότερες δυσκολίες από εδώ και πέρα και μπορείτε να αποφύγετε στα αριστερά σας την περίφημη νεροτσουλίθρα που συνήθως έχει και ένα σχοινί για κράτημα.
Μια ώρα περίπου από τους Ανύδρους, θα δείτε ένα πλατύ μονοπάτι (το μονοπάτι της επιστροφής από την Παλαιόχωρα) και θα πρέπει να πάτε αριστερά για την παραλία Γιαλισκάρι και την καντίνα, η να συνεχίσετε ευθεία για τις νότιες και δυτικές ακτές.
Διαβάστε περισσότερα για το μονοπάτι Αζωγυρές-Ανύδροι στο βιβλίο "Ten walks around Paleochora"
που θα βρείτε στο βιβλιοπωλείο Δελφίνι.
×

GREDITS

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για την συνδρομή
τους στην δημιουργία αυτής της ιστοσελίδας

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Λιατάκης Ευτύχιος
Λιατάκης Αριστείδης
Boby Crowe
Μαράκης Κυριάκος
Αερολέσχη Χανίων

KEIMENA

Λιατάκης Αριστείδης
Bob Tate
Johanna Gullberg