Φαράγγι Αγίας Ειρήνης
Μονοπάτι Ε4 -Παλαιόχωρα - Σούγια
Φαράγγι Σαμαριάς
Αζωγυρές-Άνυδροι- Γυαλισκάρι
Μονοπάτι Ε4 Παλαιόχωρα-Ελαφονήσι

Φαράγγι Σαμαριάς

Το φαράγγι της Σαμαριάς ανταγωνίζεται την Κνωσό, ως το πιο διάσημο αξιοθέατο της Κρήτης και προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες την περίοδο επισκέψεων του (καιρού επιτρέποντος από την 1η Μαΐου μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου). Για να αποφύγετε τον πολύ κόσμο, ξεκινήστε νωρίς με το λεωφορείο του ΚΤΕΛ στις 6.15π.μ.για Ομαλό ή καλέστε ένα ταξί ή διανυκτερεύστε στο χωριό Ομαλός για να ξεκινήσετε την κάθοδο σας νωρίς από τις 7π.μ. Σημειώστε ότι το φαράγγι θα κλείσει όταν οι καταιγίδες ή οι δυνατές βροχοπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν πτώσεις βράχων και κατολισθήσεις.
Παρόλο που είναι κατηφορικά, τα 1220 μέτρα μέχρι την επιφάνεια της θάλασσας, τα 16 χιλιόμετρα με τα πόδια από το φαράγγι της Σαμαριάς (και τα άλλα 2 χιλιόμετρα από την Αγία Ρουμέλη μέχρι την θάλασσα) είναι πολύ απαιτητικά και δύσκολα και χρειάζονται, καλή φυσική κατάσταση και κατάλληλα υποδήματα. Πάρτε τροφή μαζί σας (μπορείτε να την προμηθευτείτε από ένα καφενείο στην κορυφή του φαραγγιού), αντηλιακή κρέμα, σίγουρα καπέλο και μαγιό για αργότερα. Θα βρείτε πόσιμο νερό σε διάφορα σημεία της διαδρομής.
Καταβάλλετε ένα μικρό ποσό για εισιτήριο πριν εισέλθετε στο φαράγγι. Η τεράστια βόρεια όψη του Γκίκιλου κυριαρχεί καθώς θα κατεβαίνετε, η οποία φτάνει σχεδόν τα 1000 μέτρα ύψος. Στα πρώτα 2χλμ., δύο πηγές κρύου νερού διασχίζουν το μονοπάτι, μεχρι το παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου. Καθώς το φαράγγι πλαταίνει, η θέα φτάνει μέχρι τον Μελινδά, που έχει 2.133 μέτρα ύψος και φτάνετε κατόπιν στον παλιό οικισμό της Σαμαριάς, στην μέση σχεδόν της διαδρομής του φαραγγιού. Εδώ υπάρχει ένα φυλάκιο με πρώτες βοήθειες, τουαλέτες, τραπέζια για πικ-νικ και νερό και θα βρείτε μια ευκαιρία να δείτε τα τα φημισμένα αγρίμια ή αλλιώς “Κρι-Κρι”.
Μετά το χωριό Σαμαριά η κλίση του εδάφους γίνεται πιο ομαλή, με το μονοπάτι να τέμνει και να διασχίζει ξανά την κοίτη του ποταμού μέχρι την Σιδερόπορτα ή αλλιώς της σιδερένιες πύλες, όπου η χαράδρα φτάνει μόλις τα 3 μέτρα πλάτος, με τους βράχους να φτάνουν τα 600 μέτρα κατακόρυφο ύψος. Από εδώ και πέρα, το φαράγγι ανοίγει και σύντομα φτάνετε στην έξοδό του. Εδώ θα σας γίνει έλεγχος στο εισιτήριο εισόδου σας. Από εδώ και πέρα δεν θα βρείτε σκιά και θα συναντήσετε υψηλές θερμοκρασίες μέχρι την Αγία Ρουμέλη. Ο μέσος χρόνος για να διασχίσετε το φαράγγι είναι 5 με 6 ώρες.
Υπάρχουν πολλά σημεία για να χαλαρώσετε πίνοντας ένα φρέσκο χυμό ή μπύρα ή να κάνετε το μπάνιο σας στο Λιβυκό πέλαγος, πριν πάρετε το εισιτήριο σας και επιβιβαστείτε στο πλοίο Σαμαριά για το ταξίδι της επιστροφής (διάρκειας μιάμισης ώρας μέσω Σούγιας) για την Παλαιόχωρα. Μπορείτε να συγχαρείτε τον εαυτό σας που διασχίσατε το βαθύτερο φαράγγι της Ευρώπης!
Διαβάστε περισσότερα για το Φαράγγι της Σαμαριάς στο βιβλίο "More walks from Paleochora" που διατίθεται στο βιβλιοπωλείο Δελφίνι.
×

GREDITS

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για την συνδρομή
τους στην δημιουργία αυτής της ιστοσελίδας

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Λιατάκης Ευτύχιος
Λιατάκης Αριστείδης
Boby Crowe
Μαράκης Κυριάκος
Αερολέσχη Χανίων

KEIMENA

Λιατάκης Αριστείδης
Bob Tate
Johanna Gullberg