Φαράγγι Αγίας Ειρήνης
Μονοπάτι Ε4 -Παλαιόχωρα - Σούγια
Φαράγγι Σαμαριάς
Αζωγυρές-Άνυδροι- Γυαλισκάρι
Μονοπάτι Ε4 Παλαιόχωρα-Ελαφονήσι

Μονοπάτι Ε4 -Παλαιόχωρα - Σούγια

Αν και αυτό το τμήμα του Ε4 μπορείτε να το διασχίσετε από και προς την Παλαιόχωρα, καλό είναι να πάρετε το πρωινό πλοίο για Σούγια και να περπατήσετε προς τα πίσω, παίρνοντας όλη την ημέρα σας για να εξερευνήσετε τη Λισσό, να κολυμπήσετε και να χαλαρώσετε στις παραλίες που θα περάσετε. Πρόκειται για ένα απαιτητικό περίπατο 5-6 ωρών, με μικρή ή και καθόλου σκιά. Τον Ιούλιο / Αύγουστο είναι καλύτερα να ξεκινήσετε από την Παλαιόχωρα κατα τις 7:00 π.μ. και να φτάσετε στη Σούγια πριν πίασει η απογευματινή ζέστη.
Ο περίπατος αρχίζει κοντά στο λιμάνι λίγο δυτικά της Σούγιας, στους πρόποδες ενός μικρού φαραγγιού που σηματοδοτεί την έναρξη του μονοπατιού προς Λισσό. Μετά από 15 λεπτά περνάτε από τεράστιους βράχους που κρέμονται από πάνω σας και 5 λεπτά αργότερα βγαίνετε από το φαράγγι αριστερά και αναρριχόμενος σε πεύκα φτάνετε σε ένα οροπέδιο. Διασχίστε το και λιγο πιο κάτω, από την άκρη του γκρεμου, απολαύστε την υπέροχη θέα του κόλπου της Λισσού που απλώνεται στα πόδια σας.
Στα δεξιά σας, καθως πλησιάζετε την κοιλάδα, ένα παλιό καλντερίμι κατεβαίνει στον αρχαιολογικό χώρο. Εξερευνήστε τα ερείπια του Ναού του Ασκληπιού, του 3ου αιώνα π.Χ., με το ψηφιδωτό δάπεδο του που ανακαλύφθηκε μόλις το 1957.
Σε κοντινή απόσταση υπάρχει μια πηγή με πόσιμο νερό, και από εκεί το μονοπάτι το οποίο είναι καλά σηματοδοτημένο βγάζει στη Λισσό. Αν το επιτρέπει ο καιρός, περπατήστε στη μικρή παραλία και επισκεφθείτε τους τάφους της νεκρόπολης. Το καλοκαίρι, ένα θαλασσιο ταξί εξυπηρετεί την διαδρομή μέχρι τη Σούγια. Ψηλότερα στο Ε4, ένας εξέχον βράχος πάνω από μια βαθιά χαράδρα δίνει μία ιδανική αλλά χωρίς σκιά θέση πικνίκ. Όταν δείτε τα μονοπάτια να διασταυρώνονται, συνεχίστε το δρόμο σας και θα βρείτε στα πόδια σας την Παλαιόχωρα (εδώ υπάρχουν και μέρη με κάποια σκιά κάτω από χαρουπιές).
Το μονοπάτι είναι απότομο με χαλαρές πέτρες – να είστε πολύ προσεκτικοί – και φροντίστε να φτάσετε σε ένα μικρό απομονωμένο όρμο, που είναι αδύνατο να μην συναντήσετε. Η διαδρομή από το 'Λιμανάκι των Κεραυνών' μέχρι τις παραλίες στο Γιαλισκάρι, στους πρόποδες του φαραγγιού των Ανύδρων, διαρκεί περίπου μια ώρα, με το μονοπάτι να βρίσκεται πάντα κοντά στη θάλασσα και να μην υπερβαίνει τα 40 μέτρα πάνω από αυτό. Εδώ βρίσκονται δύο φιλόξενες καντίνες που είναι ανοιχτές από το Πάσχα μέχρι τον Οκτώβριο.
Στο παραλιακό αυτό μονοπάτι θα έχετε πολλές ευκαιρίες για να κολυμπήσετε και μετα από την παραλία “Κερατίδες” θα βρείτε τον δρόμο για Ανύδρους από όπου και μπορείτε να περπατήσετε πίσω στην Παλαιόχωρα, περνώντας το κάμπινγκ.
Περισσότερες πληροφορίες για το μονοπάτι Ε4 Παλαιόχωρα-Σούγια
στο βιβλίο " Ten walks around Paleochora" στο βιβλιοπολείο Δελφίνι.×

GREDITS

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για την συνδρομή
τους στην δημιουργία αυτής της ιστοσελίδας

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Λιατάκης Ευτύχιος
Λιατάκης Αριστείδης
Boby Crowe
Μαράκης Κυριάκος
Αερολέσχη Χανίων

KEIMENA

Λιατάκης Αριστείδης
Bob Tate
Johanna Gullberg