Φαράγγι Αγίας Ειρήνης
Μονοπάτι Ε4 -Παλαιόχωρα - Σούγια
Φαράγγι Σαμαριάς
Αζωγυρές-Άνυδροι- Γυαλισκάρι
Μονοπάτι Ε4 Παλαιόχωρα-Ελαφονήσι

Φαράγγι Αγίας Ειρήνης

Παρόλο που δεν είναι τόσο διάσημο ή εντυπωσιακό όσο το φαράγγι της Σαμαριάς, το μικρότερο (7 χλμ) φαράγγι της Αγίας Ειρήνης είναι εξ ίσου εντυπωσιακό και γραφικό, με πολύ λιγότερους επισκέπτες. Η είσοδός του είναι μίας ώρας οδήγηση από την Παλαιόχωρα με το λεωφορείο του ΚΤΕΛ των 6.15π.μ. (το καλοκαίρι). Για όσους προτιμούν διαφορετική ώρα μπορούν να ενοικιάσουν ένα mini bus ή ένα ταξί.
Υπάρχουν δύο καφετέριες στην αρχή του φαραγγιού, η μία στην άκρη του δρόμου, ονομάζεται “Ποροφάραγγο” και η δεύτερη βρίσκεται στην αρχή του μονοπατιού. Κατά την διάρκεια της διαδρομής υπάρχουν τρεις χώροι για ξεκούραση οπού εκεί θα βρείτε νερό, τραπέζια για πικ-νικ και τουαλέτες. Στο τέλος του φαραγγιού υπάρχει άλλη μια ταβέρνα, η “Όαση” όπου από εκεί για να αποφύγετε την διαδρομή με τα πόδια για Σούγια (που διαρκεί μια ακόμα ώρα), μπορείτε να πάρετε ένα mini bus (δύο φορές την ημέρα) ή να καλέσετε ένα ταξί. Επιστρέφοντας στην Παλαιόχωρα αργά το απόγευμα με το πλοίο Σαμαριά, ολοκληρώνει μια αξιομνημόνευτη ημέρα.
Το μονοπάτι του φαραγγιού είναι σημαδεμένο πολύ καλά και πρακτικά είναι όλο κατηφόρα, παρόλο που μερικά σημεία του είναι βραχώδη και απαιτούν προσοχή και τα κατάλληλα παπούτσια είναι απαραίτητα. Βρίσκεται όλο υπό σκιά οπότε το φαράγγι είναι κατάλληλο για να το διασχίσετε ακόμα και τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού.
Μετά το πρωινό σας, θυμηθείτε να πάρετε νερό μαζί σας και ξεκινήστε την διαδρομή δίπλα στο ποτάμι, διασχίζοντας μια πεζογέφυρα και μπείτε στο φαράγγι. Μετά από 15 λεπτά, πληρώστε ένα μικρό αντίτιμο για να εισέλθετε και μετά από 2 χιλιόμετρα θα συναντήσετε την πρώτη περιοχή ανάπαυσης. Το μονοπάτι συνεχίζει προς τα κάτω ανάμεσα σε πεύκα, άγρια λουλούδια και αρωματικά βότανα. Τέμνει συνεχώς την κοίτη του ποταμού και καθώς κατηφορίζετε περαιτέρω, οι βράχοι του φαραγγιού γίνονται ψηλότεροι και πιο απότομοι.
Μετά το σημάδι των 6 χιλιομέτρων το φαράγγι γίνεται στενό και κατόπιν ανοίγει και βλέπετε λοφίσκους καλυμμένους με ελαιόδεντρα. Το μονοπάτι τελικά ανηφορίζει στην ταβέρνα “Όαση”. Για την Σούγια είναι ακόμα 5,2 χιλιόμετρα περίπου με τα πόδια σε ασφαλτοστρωμένο δρόμο, όπου μία βουτιά στο Λιβυκό πέλαγος θα σας αναζωογονήσει. Η επιστροφή, με το πλοίο, στην Παλαιόχωρα διαρκεί 45 λεπτά.
Η διαδρομή στο φαράγγι της Αγίας Ειρήνης διαρκεί περίπου δύο με δυόμιση ώρες, άλλα υπολογίστε περισσότερο χρόνο για ξεκούραση, φωτογράφιση και για απόλαυση σε έναν από τους καλύτερους περιπάτους στην περιοχή του Σελίνου.Διαβάστε περισσότερα για το φαράγγι της Αγίας Ειρήνης στο βιβλίο "Ten walks around Paleochora"
που θα βρείτε στο βιβλιοπωλείο Δελφίνι.


×

GREDITS

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για την συνδρομή
τους στην δημιουργία αυτής της ιστοσελίδας

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Λιατάκης Ευτύχιος
Λιατάκης Αριστείδης
Boby Crowe
Μαράκης Κυριάκος
Αερολέσχη Χανίων

KEIMENA

Λιατάκης Αριστείδης
Bob Tate
Johanna Gullberg