Αρχαία Λισσός
Κάστρο Σελίνου
Φρούριο Σπανιάκου
Αρχαία Έλυρος
Αρχαία Υρτακίνα
Αρχαία Κάντανος/Κάδρος

Αρχαία Κάντανος/Κάδρος

Η αρχαία Κάντανος, χτισμένη από τους Δωριείς το 1.049 π. Χ. κατ’ άλλους ιστορικούς βρίσκονταν στο ίδιο μέρος που βρίσκεται και η σύγχρονη Κάνδανος ενώ για κάποιους άλλους, βρισκόταν νοτιότερα, εκεί όπου υπάρχουν σήμερα τα χωριά Κάδρος, Σπανιάκος,Κάλαμος και συναντούνται πολλοί λαξευτοί τάφοι. Το όνομα της σημαίνει «Πόλη Νίκης» και ήταν μία από τις εκατό πόλεις του Ομήρου.
Στην περιοχή της Καντάνου , ανασκάφηκε προπολεμικά μεγάλο οικοδόμημα με πλευρές 30 μέτρων και εμβαδού 900 τετραγωνικών μέτρων στρωμένο με πλούσια μωσαϊκά με γεωμετρικά σχήματα και βρέθηκε και βάση αγάλματος αφιερωμένου στον Ρωμαίο αυτοκράτορα Σεπτίμιο Σεβήρο[193 – 211 μ.Χ].
Κατά την Ρωμαϊκή περίοδο η Κάντανος ακμάζει και είναι πιθανόν το πραιτόριο της περιοχής που συνέχισε την ιστορία του και κατά την βυζαντινή περίοδο που μετατράπηκε σε βασιλική. Αποτέλεσε έδρα του επισκόπου της εποχής και καταστράφηκε από τους Άραβες σε επιδρομή. Δεν ανοικοδομήθηκε για αρκετό καιρό μέχρι και το 1200. Το 1210 ξανά αναφέρεται σε χρονικά της εποχής.

×

GREDITS

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για την συνδρομή
τους στην δημιουργία αυτής της ιστοσελίδας

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Λιατάκης Ευτύχιος
Λιατάκης Αριστείδης
Boby Crowe
Μαράκης Κυριάκος
Αερολέσχη Χανίων

KEIMENA

Λιατάκης Αριστείδης
Bob Tate
Johanna Gullberg