Αρχαία Λισσός
Κάστρο Σελίνου
Φρούριο Σπανιάκου
Αρχαία Έλυρος
Αρχαία Υρτακίνα
Αρχαία Κάντανος/Κάδρος

Κάστρο Σελίνου

Το 1282 ο δούκας της Κρήτης Marino Gradonigo έχτισε το γνωστό φρούριο της περιοχής και το ονόμασε “Σέλινο” (Selino) υιοθετώντας το ντόπιο όνομα της τοποθεσίας. Αργότερα ολόκληρη η επαρχία πήρε το όνομά της από το φρούριο (η παλαιότερη ονομασία ήταν Ορεινά).
Από εδώ και στο εξής αρχίζει και η πολύπαθη ιστορία του . Το φρούριο χτίστηκε μετά την καταστολή της επανάστασης των Χορτατσών στο Σέλινο και στην Κίσσαμο. Οι επαναστάτες, σε δεύτερο χρόνο το πολιόρκησαν και το κατέστρεψαν. Το 1332 ο Βάρδας Καλέργης κάνει επανάσταση και καταλαμβάνει το φρούριο, σκοτώνοντας τον φρούραρχο Ερμόλαο Βελένιο, την οικογένειά του και ολόκληρη την φρουρά.
Το 1334 η Γαληνότατη Δημοκρατία της Βενετίας το ανοικοδομεί και σιγά σιγά ο πληθυσμός του φρουρίου αρχίζει να αυξάνεται και να δημιουργείται η τοπική κοινωνία της περιοχής με πληθώρα μικρών εμπόρων, βιοτεχνών, επαγγελματιών και εργατών.
Το 1539 ο πειρατής Barbarossa το καταλαμβάνει και το ξανά-καταστρέφει. Χάνει για αρκετά χρόνια την στρατιωτική του σημασία και εγκαταλείπεται καθώς ο καιρός και οι σεισμοί το κάνουν να καταρρεύσει. 56 χρόνια μετά, το 1595 το αναστηλώνει ο Benetto Dolfin.
Το 1653 οι Τούρκοι το πολιορκούν από ξηρά και θάλασσα και το καταλαμβάνουν, αλλά βλέποντας την ίσωνα σημασία και τις πολλές αδυναμίες του, αποφασίζουν να το κατεδαφίσουν.
Το1834 στην επίσκεψή του στο φρούριο, ο Robert Pashley, Άγγλος περιηγητής, βρίσκει μόνο ερείπια. Το φρούριο με τον τετράπλευρο περίβολο, τους 2 πύργους στην νότια πλευρά, έναν στην βόρεια, τα οικήματα στρατωνισμού, τις κατοικίες των αξιωματούχων και την εκκλησία του δεν υπάρχει πια και έχει μετατραπεί σε αποθήκη σιτηρών.
Κατά την διάρκεια της Κατοχής, χρησιμοποιήθηκε για αμυντικούς σκοπούς από τους Γερμανούς και μέχρι σήμερα υπάρχουν οι τσιμεντένιες κατασκευές . Ανασκαφές που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια έφεραν στο φως μεγάλο αριθμό κεραμικών ευρημάτων και μέρος της εσωτερικής τοιχοποιίας του φρουρίου .Η Φορτέτσα είναι επισκέψιμη όλο τον χρόνο και προσφέρει πανοραμική θέα της Παλαιόχωρας.
×

GREDITS

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για την συνδρομή
τους στην δημιουργία αυτής της ιστοσελίδας

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Λιατάκης Ευτύχιος
Λιατάκης Αριστείδης
Boby Crowe
Μαράκης Κυριάκος
Αερολέσχη Χανίων

KEIMENA

Λιατάκης Αριστείδης
Bob Tate
Johanna Gullberg