Αρχαία Λισσός
Κάστρο Σελίνου
Φρούριο Σπανιάκου
Αρχαία Έλυρος
Αρχαία Υρτακίνα
Αρχαία Κάντανος/Κάδρος

Αρχαία ΛισσόςΛιμάνι της κοντινής δωρικής πόλης Έλυρος που βρισκόταν κοντά στο σημερινό χωριό Ροδοβάνι και αποτελούσε μέλος του κοινού ή Ομοσπονδίας των Ορείων μαζί με την Ελυρο, την Υρτακίνα, την Τάρρα, και την Ποικιλάσσο. Τα ερείπια της Λισσού συναντούνται στο περιπατητικό μονοπάτι Ε4 Παλαιόχωρα – Σούγια σε μία κοιλάδα η οποία τελειώνει σε μία μικρή βοτσαλωτή παραλία. Άκμασε στην Ελληνιστική, Ρωμαϊκή και Πρώτη Βυζαντινή περίοδο και ήταν θρησκευτικό κέντρο γι’ αυτό και δεν υπήρχαν τείχη , καταστράφηκε από τους Σαρακηνούς τον 7ο ή 9ο αιώνα.
Η Λισσός είχε εκδώσει και δικό της νόμισμα με παράσταση την κεφαλή της θεάς Αρτέμης και ένα δελφίνι . Το αρχαίο αυτό λιμάνι είχε δικό του Ασκληπιείο το οποίο ήταν περίφημο σε όλη την Κρήτη χάρη στα ιαματικά νερά του και χρονολογείτε από τον 3ο αιώνα π.Χ. Η πηγή υπάρχει μέχρι σήμερα και συνεχίζει να δροσίζει όσους επισκέπτονται την περιοχή .Παρόλο που το Ασκληπιείο της Λισσού καταστράφηκε από μεγάλο σεισμό σώζεται ακόμα το ψηφιδωτό πάτωμα που απεικονίζει ζώα και γεωμετρικά σχήματα. Εδώ βρέθηκαν αγάλματα του Ασκληπιού, της Θεάς Υγείας και του Πλούτωνα, που σήμερα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, όπως και τα υπόλοιπα από τα 20 αγάλματα που βρέθηκαν το 1957 και που θεωρούνται από τις μεγαλύτερες συλλογές αγαλμάτων στην Κρήτη. Η Λισσός είχε επίσης δικό της θέατρο και θερμά λουτρά.
Στην κοιλάδα της Λισσού υπάρχουν πολλοί καμαροσκέπαστοι ρωμαϊκοί τάφοι [έχουν αριθμηθεί πάνω από 100] και σκόρπια κιονόκρανα ενώ ο επισκέπτης μπορεί να βρει και δύο χριστιανικούς ναούς οι οποίοι έχουν χτιστεί πάνω σε ερείπια παλαιοχριστιανικών ναών ,της Παναγίας , κοντά στη παραλία και του Αγίου Κήρυκου με το φημισμένο πανηγύρι στις 15 Ιούλη.

×

GREDITS

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για την συνδρομή
τους στην δημιουργία αυτής της ιστοσελίδας

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Λιατάκης Ευτύχιος
Λιατάκης Αριστείδης
Boby Crowe
Μαράκης Κυριάκος
Αερολέσχη Χανίων

KEIMENA

Λιατάκης Αριστείδης
Bob Tate
Johanna Gullberg